Her i Hallingdal har vi hatt spor etter flere gauper i løpet av jakta, men vanskelig sporforhold og litt uflaks har gjort det vanskelig. Ikke det at forholdene var så bra i går heller, men det lå en liten halv cm med snø de fleste steder så det gikk an å se spor på morgenen.

Jeg og Jostein fant spor etter ei gaupe som hadde kryssa dalen og gått opp i lia på morgenen. Allerede hadde vi sjekka begge sidene av den lia så gaupa burde ligge der et sted. Men lia var lang og bratt som alltid så jeg gikk ut på toppen og prøvde å skjære den av på midten slik at området vi kunne jakte ble litt mindre. På vei ut bratta passerte jeg mange aktuelle dagleieplasser og jeg tenkte flere ganger at her kan jeg risikere å skremme den av dagleie. Ganske riktig, litt lengre ned kom sporet byksende ut lia og nordover. Beskjeden gikk videre til de andre og en post ble satt ut et par km lengre nord. Der er det en veldig strategisk post nedunder et berg som er mange hundre meter høyt. Men desverre var den allerede passert der når posten kom opp. Nå gjaldt det å forte seg.

Utsikt Kolsrud

Sola stekte i dalsida der og plussgradene steig raskt. Det lille av sporsnø som fantes var nå nesten borte, det meste av lia bortover var helt uten snø. Ei postrekke på 4 mann ble sendt ut noen km lengre nord. Jostein ble igjen som bakpost og jeg slapp Simen på sporet. Han suste av gårde opp i gjennom lia. Mange bratt berg til tross så klatra han seg i vei etter gaupesporet. Mange steder måtte han finne nye veier rundt i forhold til der gaupa hadde gått. Eksakt hvor Simen tok ut gaupa er det ingen som vet. Men et eller annet sted på veien kom losen skikkelig i gang. Det gikk først nordover mot postrekka, før det svinga seg opp og kom sørover igjen høyere i lia.

Bratt og uten snø, Kolsrud

Bratt og ulendt, rett opp her og videre forsvant Simen etter sporet. Jeg måtte klatre for å komme opp.

Jeg hadde fulgt på GPS loggen til Simen en bit og tatt post på en bratt fjellrygg med noen skard ned. Nå kom Simen i full los mot den ryggen. Siste km bort til meg hørte jeg han i full los nedover i min retning. Bare 200 meter unna svinga gaupa seg ned et av skardene og kom seg ned i skogen i lia på det første bildet. Nå begynte Simen virkelig å få opp farten og tok nok raskt innpå gaupa. Den hadde tatt retning på baksporet sitt og der satt jo Jostein. Nå ventet alle bare på smellet, men det varte og det rakk. Simen kom nærmere og nærmere der Jostein satt og selv om losen ljomet i fjellsida så syns jeg gaupa burde vært framme på posten snart. Jeg tenkte ut alle andre muligheter for at den skulle ha kommet seg forbi usett eller at den hadde snudd……så smalt det endelig. Et skudd. På peileren var Simen nå bare 80 meter unna posten. Gaupa hadde kommet forbi på bare 10 meters hold, eksakt der den skulle. I det skuddet traff så hadde ho gjort en skikkelig salto og ramla ned skråningen på nedsida. Jostein rakk ikke en gang stoppe bikkja når han kom, men bare 15 meter fra skuddplassen lå gaupa stein død med et perfekt skudd.

Skuddplass, Josteingaupe, Kolsrud

Skuddplassen, et perfelt treff. Sporet til høyre er innsporet fra tidligere på dagen.

Simen og Josteingaupe, Kolsrud

Simen fant katta fort.

Jostein og gaupa, Kolsrud 4

Josteins første gaupe.

Ei godt voksen hanngaupe på 21,8 kg lå der. Vi har sporet denne ganske mye siste vinteren i hvert fall. Det ser ut som denne hannen har revir i hele nedre Hallingdal, helt fra Noresund til inn i Gol kommune. Det er litt av et område å patruljere over. Tennene viser at denne er en godt voksen pus. Veldig morro å lykkes her også til slutt. Losen varte vel bare en 30-40 minutter, ikke av de lengste. Men opplegget lykkes, selv med bare 5 poster. Nå venter vi på mer sporsnø igjen.

Jostein og Gaupa, Kolsrud 2

Her er en strategisk post. Berget går rett opp flere hundre meter bak posten.

Jostein, Storm, Helge Runar og gaupe

Jostein, Storm og Helge Runar undersøker det flotte dyret.

Jostein og Storm med gaupe, Kolsrud

På vei ned igjen fra post.

Jostein, Eivind og Simen med gaupa, Kolsrud

Fornøyd skytter og hundefører.

Legg igjen en kommentar

  • English
  • German
  • Norwegian
  • Polish
  • Serbian
Kontakt oss

Trude Granhus Mail mail

Eivind Lurås Mail mail

 

Adresse:

Gulsvik 3539 Flå