Vi hadde egentlig gitt opp gaupejakta for en stund siden sporsnøen var langt vekk og det meste av dalsidene var snøfrie. Men plutselig snur det og alt skjer selvfølgelig samtidig. Tirsdag morgen fant vi spor igjen. Kåre Peder fant spor i ei nordøstvendt li ganske høyt oppe som fortsatt hadde sporsnø. Der var det spor etter to gauper nordover og vi begynte jobben med å ringe inn. Jeg var fortsatt på jobb, men jobbet desperat for å kunne komme i vei litt tidligere. En liten stund senere ringte nabolaget. De hadde akkurat sett ei gaupe hoppe over veien og lurte på om vi vil komme dit å slippe på den. Nå var det valgets kval. Ei igjen på kvota, og gauper begge steder. Jeg valgt å prøve her hos oss siden sporsnøen var så mye bedre i den lia.

Gaupespor.

5-10 cm tørr snø og perfekte sporforhold og avtrykk. Noen steder inni skogen så var det hardt eller bart, men i åpningene så det omtrent sånn ut.

Klokka 14 kom jeg meg fra arbeid. At gaupene var i lia der var vi ganske sikre på nå, men ringen var fortsatt for stor til å jaktes. Så jeg gikk opp ei linje midt på og skjærte ned igjen noe lengre sør. Nå var ringen plutselig blitt bare 2 km lang og vi sendte ut poster. Klokka gikk fort og det begynt allerede å komme utpå ettermiddagen. Sporene inn i ringen var nok fra morgenen, men likevel ble de jo fort 10 timer gamle. Ikke hadde vi tid til å spore så langt heller. Så når postene var klare så slapp jeg bare Simen på sporet. Han var mer enn litt interessert så han dro av gårde i bra fart. 7-800 meter seinere, 300 høydemeter høyere ble det nok uttak. Det var godt innpå åsen så jeg hørte ikke noe, men farten på peileren ble betraktelig høyere. Det gikk nesten rett utover lia igjen. Første lodrette berget gaupene fant kasta de seg bare rett ned. Simen sleit litt, men fant en vei rundt og ned ganske fort. Neste loddrette berg var verre, nesten 100 meter rett ned og gaupene heiv seg rett ut midt på. Simen kom halvveis ned før det blei trøbbel. Der sleit han i sikkert 15-20 min, kom verken opp eller ned så det ut til. Men plutselig fant han en vei ned og losen fortsatte nordover mot postrekka. Noen hundre meter seinere ble det bom stopp. Om gaupa hadde gått inn steinura som var der eller om den hadde klatret opp uten at han fant den er vanskelig å si, men Simen fant ikke ut av det.

Simen los Bromma terreng

Uttaket innpå åsen bak horisonten. Gaupene kasta seg rett ut lia omtrent midt i bildet. Først ned det øverste berget så ut det nederste berget omtrent der det er på sitt høyeste.

Men han blei der uvanlig kort tid, før han slo en runde ned og kom opp igjen til der han hadde stått fast så lenge i berget. Der husket han nok at de to gaupene hadde delt seg for momentant ble det ny los. Nå gikk losen sørover og passerte forbi postene. Losen gikk ikke like fort nå, så det tura runder rundt i lia sørover mot innsporet. Omtrent samtidig kom det ei gaupe på postrekka på nordsida. Steinar såg den på 40 meter, men satt med hagla. Karen Johanne så den også, men bare i et kort øyeblikk i det den byksa over veien 10-12 meter nedafor posten hennes. Så ingen fikk desverre skutt. Det var vel mest sannsynlig den gaupa Simen hadde jaga inn eller opp som hadde smetta seg i vei igjen og kom ut der. Simen fortsatt å jage på den andre, men så var det slutt på dagslyset og vi måtte gi oss. Etterhvert trodde jeg at Simen hadde gitt seg eller mista sporet for det gikk så mye opp igjen gamle spor og var nedom flere hus og gårdstun. Jeg gav Carsten og Rune beskjed om å få kobla han. Carsten klarte det etter en liten stund, men Simen virka ikke som han hadde lyst til å slutte. Carsten kom på radioen å sa: «Eivind, hvordan får du egentlig den bikkja til å slutte å lose??» Da satt Simen inni bilen å losa av full hals, rimelig skuffa over å bli kobla. Det pleier han ikke å gjøre etter et tap så når vi sjekka litt så viste det seg at han hadde hatt gaupa foran seg hele tiden og den hadde smetta seg ut i svingen der Carsten kobla. Ikke rart han var litt skuffa…..:-)

Simen ganske fornøyd med å ha finni igjen meg.

Dagen etter prøvde vi å finne igjen spora fra de vi jagde på. Men nabolaget skøyt den siste på kvota så da ble det stopp. Så nå trenger vi både mer kvote og sporsnø.

Legg igjen en kommentar

  • English
  • German
  • Norwegian
  • Polish
  • Serbian
Kontakt oss

Trude Granhus Mail mail

Eivind Lurås Mail mail

 

Adresse:

Gulsvik 3539 Flå