Onsdag 25. september startet elgjakten. Eivind jakter elg ikke langt fra der vi bor. Første dagen lånte vi jämthunden Bill, en to år gammel hund som viste mer enn lovende takter i fjor med fire fall i stålos. Nå forsvant han direkte ut i søk så fort han ble sluppet, ca 40 min seinere hadde han uttak ca 2,5 km unna. Losen stod litt før den gikk over til ganglos. Ganglosen flytta seg ca halvannen kilometer i rolig tempo og to av postene så kua og kalven som var i losen. Litt opp i lia på baksida av postrekka ble det full stopp og losen falt til ro. Eivind og Erik gikk innpå losen. Den stod på en avsats oppe i lia med forholdsvis tett granskog og innpåsmygingen var ikke enkel.

På ca 80 meters avstand kom losen litt imot og et eller annte gjorde dyrene oppmerksomme på at vi var der. Bare hundre meter lengre bort så ble det los igjen, men nå ble det ganglos igjen og den flytta seg ganske jevnt så det var nesten umulig å komme innpå. Etter en stund var det slutt på jaktterrenget og losen fortsatte inn på naboterrenget. Der gikk ganglosen over til mer og mer stålos. To jegere fra nabolaget prøvder å stille innpå der, noe som gjorde at den flytta seg langs kanten på snaufjellet små stykker før det stod igjen. De sleit med tett bjørekkratt og vanskelig vind så gang på gang flytta losen seg unna de før det igjen ble stående. Vårt terreng var nå på andre siden av fjellet og dyrene måtte krysse snaufjellet for å komme over på rett side igjen. Eivind satte seg på grensa oppe på fjellet og venta på at de evt. skulle krysse over. Flere ganger var losen oppe på snaufjellet, men på feil side hele tiden. Se videoklipp av Bill i arbeid her.

Desto lengre de gikk desto nærmere grensa kom de og på slutten stod losen bare 30 meter på feil side av grensa og helt oppe i fjellet. Eivind satt klar i tilfelle de ville krysse over og med litt hjelp fra jegeren på nabolaget som satt bare 20 meter unna losen på dette tidspunktet så seig de over streken og kalven ble liggende. Bill var svært fornøyd med å komme i gang med elgjakta 2013 etter 3,5 time los.

Dagen etter fikk Bill sjansen igjen, men da hadde han uttak over en kilometer på utsida av terrenget. Det blei som dagen før litt stålos og litt ganglos på naboterrenget hele dagen. Det ble støkt to ganger av jegere der og utpå ettermiddagen stod han igjen på grensa vår. Eivind var innpå losen flere ganger og de andre postjegeren satt klar for å ta i mot losen hvis den flytta seg innover. Men etter en stund var det klart at det var ei stor flott ku alene i losen og vi skulle ikke ha det. Etter rundt 10 timer i los så tenkte Eivind at det kunne være greit å prøve å få koblet Bill, men det var ikke Bill enig i. Etter gjentatte forsøk både med og uten støkking, reiste de tilbake på naboterrenget. Da lot vi Bill bli værende og reiste hjem i påbvente av at han skulle gi seg. Rundt klokka 9 på kvelden kunne vi se på peileren at han var på vei tilbake. Vi kjørte opp der jeg hadde hatt bilen min parkert og da satt Bill å venta på oss, riktig nok litt sliten etter 13 timer los.

De tre neste dagene hadde vi ikke med Bill, men Anders skøyt først en kalv i ganglos som kom med en hund fra nabolaget og to dager seinere skøyt han en pigger i los for samme hund. Erik fikk seg også ei hjortehind som kom for å ta gjørmebad 40 meter unna posten hans. Terrierene har vært med, men har ikke fått noe å jobbe med. Hverken løse eller som ettersøkshunder.

Legg igjen en kommentar

  • English
  • German
  • Norwegian
  • Polish
  • Serbian
Kontakt oss

Trude Granhus Mail mail

Eivind Lurås Mail mail

 

Adresse:

Gulsvik 3539 Flå