Etter flere dager uten spor i nedre Hallingdal, dukka det endelig opp ei gaupe i Nes kommune. Steinar og Kåre Peder ringa ho inn på morgenen. På spora kunne det se ut som Steinar møtte ho rundt et vindfall på sin sporingsrunde. Der kasta ho seg i hvert fall inn i en stupbratt kolle. Etter litt venting var vi blitt noen poster. Siden vi jakta tett på grensa til Gol kommune samarbeidet vi med jegerne der. Losen kunne jo like gjerne havne over dit. Postrekka blei satt ut og alt var klart. Jeg gikk ned på innsporet med Simen og Jostein blei sittende der som bakpost.

 

Jostein og Simen Garnos

 

Terrenget var mildt sagt ulendt, stupbratt med masse grov stein og masse vindfall på kryss og tvers så tar det litt tid å ta seg fram. Ikke lengre enn 200 meter unna innsporet begynte Simen å dra mye overvær og etter å ha klatret oss ned gjennom tre-fire vindfall, tre berghyller og 30 høydemeter stod vi på liggeplassen. Simen gaula i los allerede og susa i vei etter sporet. Det gikk innunder den bratte kollen og rett mot postrekka i nord. Kåre Peder skimta ryggen på bikkja i det den smatt forbi posten hans rett nedunder en kant. Nå var det kun kort avstand igjen til kommunegrensa og postene begynte å ompostere seg. Et par nye golinger kom til å fant seg poster på den sida og noen av våre kom seg opp på høyde med losen.

Den gikk lia nordover mot Gol stasjon. Litt opp og ned i lia og noen småtap her og der gjorde at Simen ikke fikk skikkelig press på gaupa. Det svinga seg etterhvert sørover igjen og Knut Halvor som hadde finne seg en post ved en overgang i elva satt klar. Han fikk se gaupa komme smygende over jernbanen og ned på iskanten på motsatt side. Knut Halvor prøvde å plystre på den for å få den til å stoppe, men gaupa bare fortsatt rolig etter iskanten. Litt lengre bort og fortsatt bare på 60-70 meter avstand bremsa gaupa opp litt mer og Knut Halvor fikk inn et godt treff. Gaupa byksa opp i tettskogen mellom jernbanen og elva. Litt etter kunne Knut Halvor se at siste rest av liv ebba ut av gaupa bare 20 meter lengre opp. Siste dyret på kvota i Hallingdal var felt, ei fin hoe på 14,5kg.

Knut Halvor med Gaupe og Simen

Legg igjen en kommentar

  • English
  • German
  • Norwegian
  • Polish
  • Serbian
Kontakt oss

Trude Granhus Mail mail

Eivind Lurås Mail mail

 

Adresse:

Gulsvik 3539 Flå