Andre dagen i jakta fant endelig Roger spor etter ei gaupe i Hovin. Vi dreiv å ringa inn ei i Austbygde samtidig, men når den hadde lagt seg vanskelig til og Roger og de hadde ringen klar der ute så reiste vi dit. Spora gikk ned i juvet rundt Skirva litt på øversida av kirka i Hovin. Men heldigvis hadde Torbjørn finni igjen sporet nesten helt opp ved Høyset. Derfra var det bare et par hundre meter til andre sida på ringen så vi antok at den hadde svinga tilbake nedover derfra.

Jeg og Knut Øystein med Simen gikk på fra der Torbjørn hadde finni sporet. Torbjørn med Boris og Stian med Ailo gikk på fra andre sida av ringen hvis ho skulle ha gått helt tilbake dit. Det var jo tross alt nesten to km i mellom oss og ganske ulendt terreng for å si det mildt. Postrekka satt klar rundt på begge sider av juvet og ned på hver ende. Vi var ikke så veldig mange poster, men prøvde å dekke opp så godt vi kunne.

Gaupespor.

Gaupespor.

Jeg og Knut Øystein klatra oss nedover i bratta mot sporet. Det var flere litt eldre spor der også og gaupa hadde gått litt fram og tilbake så vi brukte litt tid på ta oss fram der. En meter med løs snø som konstant sklei unna gjorde ikke jobben lettere. Etter å ha tatt feil retning et par ganger og leita rundt så fant vi utsporet mot postrekka. Det fortsatte rett mot øverste posten. Men de som ringa var helt sikre på at der postene satt var det ingen utspor. Stykkevis var det så bratt og løst at jeg følte jeg svømte bortover og måtte mer eller mindre bare dra meg etter armene i det som var av vegetasjon for i det hele tatt å klare å ta meg fram.

Innunder en liten kant med bare 60 meter igjen til øverste posten så spraka det i radioen og posten 60 meter unna hviska at nå så han ørene på ei gaupe. Den smøyg seg mellom oss og hadde liggi der på dagleie hele tiden, bare 40 meter unna han og 20 meter over hodet på meg. Opp der kom vi ikke, men vi slapp oss ned og kom rundt og fikk sleppt på Simen. Han tok sporet og dro i vei i full los. Losen heiv seg utover og ned langs elvejuvet. Først en sving opp mot postrekka på vestsida, bare 70 meter unna posten der kasta den seg tilbake. Simen som sleit i noen berg på nedsida tok veien rundt berget og tok igjen sporet et par hundre meter lengre bort. Losen kryssa tilbake ned i juvet og flere av posten på vestsida så gaupe og bikkje i lia på motsatt side i fullt driv. Men det var selvfølgelig for langt hold over der. Bård var vel nærmest med ca 170m og skudd var uaktuelt.

Boris med gaupa.

Boris med gaupa.

Nå blei juvet enda brattere og mer ulendt og gaupa fikk egentlig mer og mer forsprang. Simen sleit i noen enda brattere berg med elveisen i bånn. Torbjørn sa fra at det gikk ikke an å komme seg hverken opp eller ned der for folk. Midt i det et sted stod Simen mer eller mindre fast og krangla seg fra meter for meter. Torbjørn kom seg ned på bortsida av de verste berga og fikk sleppt på Boris, dette for å knappe inn på forspranget. Simen var nå nede på elveisen, men kom ikke lengre der heller. Boris tok sporet og dro i vei retning postrekka på sørsida Tveitogårdene.

Noen minutter seinere kom Torbjørn på radioen litt overraska og sa at nå kom Simen jammen meg også. Han hadde finni en vei opp hele bratta og tok igjen sporet på toppen. Han slo seg sammen med Boris og de jagde tvers over juvet en gang til. Omtrent da fikk Jon B gaupa på post….med et litt høyt bogskudd gikk gaupa i bakken. Noen rundkast senere var det slutt. Bikkjene stod fast nedi juvet og kom ikke opp derfra, kun et par hundre meter fra der gaupa lå. Kanskje like greit siden de to neppe ville vært bestevenner på et fall :-) Torbjørn fikk hentet de og klatret seg opp igjen på andre sida til slutt. Alle glade og fornøyde etter spennede los i ulendt terreng.

Simen, jeg og skytteren som til og med skøyt den i egen skog.

Simen, jeg og skytteren som til og med skøyt den i egen skog.

Legg igjen en kommentar

  • English
  • German
  • Norwegian
  • Polish
  • Serbian
Kontakt oss

Trude Granhus Mail mail

Eivind Lurås Mail mail

 

Adresse:

Gulsvik 3539 Flå